Jdi na obsah Jdi na menu

Hodnocení aktivit roku 2020

23. 9. 2021

Loňský rok nepřál tomu, abychom si mohli užít akcí, které jsme si naplánovali. Přesto, že realizujeme dva projekty, každý jinak zaměřený, to málo, co jsme zvládli zorganizovat nějak splynulo. Bylo třeba improvizovat. V lednu a únoru proběhla společná schůzka v Rehabilitačním sanatoriu Lázní Darkov, a.s., březnová už v Darkově, ve Společenském domě. Pak došlo k proti koronavirovým opatřením a nesetkávali jsme se. V Praze se nekonal Sněm Ligy proti rakovině, v květnu pak sbírka Český den proti rakovině. V květnu se neuskutečnily akce, které pořádá Aliance českých žen s rakovinou prsu, v Praze. Každoročně se na těchto akcích vystřídá několik členů spolku. Jsou to akce vzdělávací, prezentační, a hlavně se setkávají zástupci onkologických organizací z celé republiky. Tyto pražské organizace pořádají vzdělávací akce po celé republice a zástupci spolku jezdí hlavně do Ostravy. To vysvětluje, proč nebyly vyčerpány prostředky na cestovné, podpořené dotacemi. Také se neuskutečnil květnový turnaj v bowlingu s členkami Svazu žen v petrovickém Zámečku.

Takže jsme sedly k šicím strojům a šily roušky. Už od března. Pro rodinu, známým, pro obec Petrovice šily dvě šikovné členky. Miluška Černá a Květka Krutká. Pro odbor sociální Magistrátu města Karviná také Zuzka Dokoupilová a Dáša Burová. Započala soutěž Baterkománie. Výzva přišla z magistrátu a v případě příznivého výsledku jsme mohli mít z výtěžku hezkou sumičku na účtu. Po rychlé informaci všem členům se nejvíce zapojili petrovičtí členové. Baterií jsme nasbírali opravdu hodně, také v čekárnách Onkologického centra KHN.  Odvážela jsem po dohodě pětkrát. A nejen já. Úřady byly zavřené, všechno fungovalo mejlovou poštou nebo telefonicky. Karviná se tak dobře neumístila, takže slíbený příspěvek jsme nedostali. Ani nevadilo, jarní výlety neproběhly, červnový rekondiční pobyt jsme museli zrušit. Ale v červenci došlo k rozvolnění opatření, takže společná schůzka se uskutečnila ve Spolkovém domě. Byli jsme schopni zajistit konání rekondičního pobytu v srpnu v Poděbradech. I v srpnu jsme se sešli ve Spolkovém domě a jarní zájezd do Bylinné zahrady Mgr. Podhorné v Brodku u Konice jsme přesunuli na září. Proběhl 2. září, navštívili jsme městečko Loštice, kde jsme obědvali a nakoupili ve známé prodejně. Pak si prohlédli Hrad Bouzov. Pěkný výlet a jediný v tomto roce. Neuskutečnilo se setkání s příhraničními spolky v Polsku ani na Slovensku. Ani setkání regionálních klubů, které se mělo konat v Ostravě. Přesunuto na letošní rok. Ale dohodli jsme termín procházky ke karvinskému moři. Přišlo nás málo, ale tyhle procházky budou jistě opakovány.

S obavami jsme sledovali horšící se situaci v šíření koronaviru. Koncem září jsme chtěli aspoň na tři dny do Komorní Lhotky. Měli jsme dohodnutý pobyt v Penzionu Zátiší. Ale vyšlo, za určitých podmínek. Pobyt jsme si užili více než kdykoli jindy. A nikdo netušil, že je to poslední setkání v roce. Přijeli jsme domů v úterý a od středy došlo k opatřením, která by nám do konce roku pobyt neumožnila realizovat. Ani podzimní turnaj v bowlingu se neuskutečnil.

V klubovně jsme jen tu nutnou dobu, kdy je třeba zajistit finanční záležitosti spolku, prezentaci činnosti. Zpracovat doklady k vyúčtování. Na poslední společné schůzce si každoročně dáváme dárky. Letos jsme objednali výhodně roušky a respirátory. Schůzka nebyla, členové chodili jednotlivě do klubovny, zapisovali se do seznamů akcí pro příští rok, vyzvedli si dárky. Nebo jsme je rozvezli, roznesli těm, kdo v současné době nejsou dost pohybliví. Pohyb je to, co nejvíce chybí. Hlavně těm v panelákových bytech.

Z fotodokumentace letošního roku zpracovala Reklamní agentura MARF, s.r.o., v Ostravě prezentační brožurku. Hlavně pro čekárny v KHN a zdravotnická zařízení ve městě. Se třemi členy jsme se rozloučili. Věřím, že další potřební pacienti přijdou a budou využívat služby nabízené spolkem.

Přesto se s přesvědčením, že bude lépe, těšíme na akce příštího roku. Snad až na jaro.

 

V Karviné dne: 21. února 2021                                 Zpracovala: Monczková  

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář