Jdi na obsah Jdi na menu

Hodnotící zprava - rok 2019

23. 9. 2021

Projekt – Zkvalitnění života onkologických pacientů v Karviné je hlavní, prioritní a jde v něm hlavně o zajištění prostředků na činnost klubu. Tu základní činnost. Pokud je podpořen dostatečně na možnosti rozvíjení aktivit, což se u realizace výše uvedeného projektu stalo, jsme poskytovateli velice vděční. Nadace rozvoje zdraví dlouhodobě podporuje činnost spolku. Dále jsme situaci ve spolku vyhodnotili tak, že v dalších létech nevyužijeme vstřícnosti nadace a o podporu realizace tříletého projektu žádat nebudeme. Snad, až se vymění pracovní tým spolku. 

Projekt: - Jsme tu pro sebe, jsme tu pro Vás byl tříletý, pro činnost spolku významný. Realizovaný pro pomoc členům spolku, dalším pacientům i veřejnosti. Pacienti onkologického centra v Karvinské hornické nemocnici i členové spolku jsou z karvinského regionu. Projekt oslovil i veřejnost a pacienty ze širokého okolí, dostával se do povědomí veřejnosti v celém karvinském regionu, v Těšíně, Třinci, Orlové i v obcích kolem Karviné.

Každé druhé úterý v měsíci se konají společné schůzky v Rehabilitačním sanatoriu Lázní Darkov, a.s. V budově A, pravidelně aktualizujeme nástěnku s prezentací aktivit spolku a tak jsou informováni i lázeňští hosté a pacienti z dalších míst republiky. Další prezentace činnosti spolku je zviditelňována na panelu v Karvinské hornické nemocnici v Onkologickém centru, od loňska v Nemocnici v Karviné Ráji a dlouhodobě v Poliklinice v Karviné 7.

Stále se rozvíjí spolupráce s příhraničními onkologickými kluby v Polsku a na Slovensku. Takže působnost projektu je rozsáhlá. V rámci pražského projektu Neviditelné ženy, se působnost tohoto projektu rozšíří dál v republice. Akce v tomto projektu organizuje Aliance českých žen s rakovinou prsu již několik let. 

Prioritou činnosti spolku je následná péče o klienty spolku, zajištění služeb a aktivit, vedoucích ke zlepšení zdravotního stavu pacientů. Cílem všech projektů je také pomoc jejich rodinám, přátelům. Pomoc pacientům v léčbě. Především na území Karviné. Prezentace činnosti spolku je dalším cílem projektu. V souvislosti se zapojením organizace do Komunitního plánování města, je činnost spolku prezentovaná i v Katalogu jako návazná sociální služba. Tuto míníme zkvalitňovat a dokázat, že i se stále nižším hospodářským rozpočtem ji dokážeme zajistit. Inovativnost projektů je v pokračování aktivit započatých v roce 2015 a dál se dobře rozvíjejících. Jde o rozvíjení spolupráce s příhraničními onkologickými organizacemi. V Polsku a na Slovensku. Se sdružením OD NOWA z polského města Rybnik, sdružení Venuše z Žiliny. Během let jsme navázali přátelství na Slovensku s klubem v Čadci, v Polsku s děvčaty z Cieszyna a Piekar Szlaskich. Cílovou skupinou, které mají projekty pomoci, jsou pacienti s nádorovým onemocněním, v léčbě, v remisi. Především o pomoc psychickou, o eliminaci pocitu bezradnosti, obav z recidivy. U některých členů spolku obav z osamocení.  Téměř 18 let se snažíme o to, aby se v každé karvinské rodině vědělo, že je zde svépomocná skupina osob, která poskytuje služby v oblasti specifické zdravotnické osvěty a prevence, zajišťuje volnočasové aktivity členům spolku. Součástí projektů jsou každý rok i krátkodobé projekty specificky zaměřené na aktivitu, která v původním plánu ani nebyla. Součástí byl i tříletý projekt podporovaný Nadací rozvoje zdraví s názvem – „ Jsme tu pro sebe, jsme tu pro Vás“. 

Klubovna spolku se nachází v místě Onkologického centra v nemocnici. Pacientům v čekárnách nabízíme prostor pro dotazy, svěřování a možnost získání informací z internetu. Občerstvení, účelové tiskoviny, klubové letáky a brožurky. Reklamní agentura Marf, s.r.o. z Ostravy, zpracovává prezentační materiály. Je to jedna z forem prezentace činnosti a podporovatelů spolku. Čekající pacienti v čekárnách nebo doprovod si může přijít do klubovny popovídat. Několikrát ročně se v klubovně sejdeme k rukodělným pracím. Aktivita vhodná hlavně pro ženy po ablaci prsu, kdy následně nastanou problémy s lymfatickým onemocněním. Jde o posilování jemné motoriky rukou. 

Účelem společných akcí je eliminovat obavy z recidivy onemocnění, které ničí psychickou pohodu, někdy jde u pacienta o pocit osamění, neužitečnosti. Zajišťujeme tak pomoc při překonávání složitého období v životě. Je třeba věnovat větší pozornost zdraví a návratu do dřívějšího způsobu života, jaký byl před onemocněním. Povzbuzovat ve snaze uzdravování, zachování kvalitního života i s nemocí. Léčba onkologického onemocnění je náročná, dlouhá a vyžaduje trpělivost a víru v uzdravení. Počet stávajících členů ubývá z důvodu úmrtí, zhoršeným zdravotním stavem. V čekárnách je stále hodně nemocných. Snažíme se přesvědčit pacienty, kteří navštíví  klubovnu, ať nejsou sami se svou nemocí.            

Realizace projektu je řízená plánem práce, odsouhlaseným na počátku roku. Je průběžně doplňována nabídkou aktivit jiných subjektů. Podílení se na realizacích celorepublikových projektů zkvalitní práci spolku. Vzájemná setkávání pacientů obohacují život o hezké společenské akce, kdy ten „Damoklův meč“ nad sebou tolik nevnímají. Jsme si navzájem oporou, a čím více je takových aktivit, tím lépe. 

To, že v dalších létech již nebudeme Nadaci rozvoje zdraví žádat o dotaci na podporu projektů neznamená, že kvalita služeb pro klienty utrpí. Neplánujeme zatím žádné větší akce, náročné na finance a organizaci. Věříme, že dojde k výměně stávajícího pracovního týmu a činnost spolku bude nápaditější, přitažlivější pro pacienty a bude je více motivovat k tomu, aby se stali členy spolku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář