Jdi na obsah Jdi na menu

Zpravodaj č. 3/2007

17. 4. 2008

Sdružení onkologických pacientů Karviná

Adresa: Karvinská hornická nemocnice a. s., Zakladatelská 975/22,

735 06 Karviná – Nové Město

Telefonní kontakt do klubovny: 596 338 177

Provozní doba v klubovně:  Úterý:      8,00 – 12,00 hodin

                                             Čtvrtek: 10,00 – 14,00 hodin

 

Z P R A V O D A J  03_07

 

Březen 2007

Měsíc březen je měsícem knihy, ale také jara. Protože však více připomíná podzim, než jaro, doufám, že tedy čtete. Přijďte si vypůjčit knihy. Máme v klubovně pěkných pár románů. Ale i na procházce je už vidět, že se příroda probouzí. Blíží se i svátky jara, velikonoce, tak nebudeme zahálet a pustíme se do výzdoby. V klubovně už je kousek připraveno a já doufám, že na pracovní terapii ještě něco vylepšíme.

Ani se nechce věřit, že v tomto měsíci máme jen dvě oslavenkyně. Ale je to tak. Ještě k tomu mají obě ryby krásné kulatiny.

Komu  blahopřejeme v tomto měsíci  k narozeninám

Kulatiny oslavují Bláža M. a Vlasta Š.

Život Vám  píše zas o rok víc, slovíčkem psaným chci Vám teď říct:

„Žijte podle svého, mějte pevné zdraví, narozeniny slavte tak, jak se slaví.

Vínko si popijte, písničku zazpívejte, s veselou náladou na svět se dívejte.

 Co se nám podařilo

  • Nový projekt pro získání financí je na světě. Bláža zase boduje. Přímo detektivní činností objevila na internetu Fond J T s možností je oslovit a tak poslala rozpracovaný projekt do všech detailů. Nám zůstává doufat, že vyjde.
  • Uskutečnila se  plánovaná přednáška v prvenci na základní škole Prameny. Další budou na Slezské univerzitě, v Domě s pečovatelskou službou v Karviné Ráji. Příjemné je opětovné pozvání udělat přednášku v Bobeš centru v Bohumíně. Projednávají se předběžné termíny v Dakolu v Petrovicích,  na Obchodní akademii v Karviné a Gymnáziu.

  • Dia klub Karviná nám poskytl  pozvánky na hodnotící členskou schůzi, která se konala v restauraci u Tesarčíka dne 9. března ve 14,00 hodin . Současně to byla pozvánka na MDŽ, na závěr hrála k tanci a poslech kapela DUO PASTEL. Trochu se nám návštěva nepovedla, protože nás bylo málo. Zuzka po přivítání předsedou DIA klubu poděkovala  za pozvání a také převzala dárek – glukometr. Diabetici z našich řad si budou moci na rekondičním pobytu přeměřit hladinu cukru, což přispěje k další prevenci, hlavně před cvičením. V této chvíli k nám dorazila krutá zpráva. Předseda diabetiků pan Jan Schmid v neděli zemřel. Věnujme mu tichou vzpomínku.
  • Bláža s Marienkou byly v Praze na výroční členské schůzi Ligy proti rakovině. Zkušenosti z takového setkání se nám  pro naši práci velmi hodí. Vyslechly jednu negativní věc na Moravu všeobecně, že  se málo využívá možností screeningu a tak je na nás, abychom více šířily osvětu.

Přípomínám

·         28. 5. – 31. 5. 2007 se bude konat jarní rekondiční pobyt v Penzionu Pod lípou v Řece Je již zcela zaplněn, ale možná bude dobře mít v zásobě pár náhradníků, kdyby někdo na poslední chvíli nemohl jet. Předběžný rozpočet je 900,-Kč. Přihlášku je nutné odevzdat do 30. 4 2007, platit můžete na schůzce, nebo v klubovně v obvyklé dny provozu. Odjíždět se bude tradičně v 10,00 hodin od Autotechny dne 28.5. 2007.

·       Jarní pracovní terapie s velikonoční tématikou se uskuteční 22. 3. a 29. 3.(čtvrtky) v 9,00 hodin opět v klubovně, protože se nám zatím nepodařilo zajistit větší prostory. Přihlaste se, kdo má zájem. Budeme batikovat, vyrábět  zápichy do květináčů, zdobit vyfouklá vajíčka. Nápadů je plno.

Připravujeme

  • 20. 4. 2007(pátek) pojedeme na Floru Olomouc. Uděláme si změnu a vyjedeme vlakem. Nádraží v Olomouci je blízko a tak to zkusíme. Doufám, že nám bude přát počasí.
  • Aliance českých  organizací a žen s rakovinou prsu se na nás obrátila se žádostí o spolupráci na celonárodním projektu „Růžová jízda“ v rámci kampaně AVON proti rakovinně prsu. Přihlásila se Marienka a Bláža. Zájem z ostatních klubů byl velký a tak byly zařazeny jako náhradnice. V případě, že je nebude Aliance potřebovat stejně pojede Marienka do Č. Těšína s materiály a „okouknout“ jak se tam činí jiné kluby. Bylo by dobré, kdyby s ní mohl jet někdo z Vás, protože Bláža s Vlastou přednášejí na Slezské univerzitě, studentům i profesorům o prevenci.
  • Aliance také pořádá seminář k využití prostředků na podporu výuky preventivních návyků pro jednoho člena sdružení.Uskuteční se v dubnu v Praze. Zúčastnit by se měla jedna členka, která přednáší tuto problematiku.
  • Blíží se Český den proti rakovině (11.Květinový den), který se bude letos konat 16. května. Tématickým zaměřením letošní sbírky bude výchova ke zdravému způsobu života v rodině. Oslovily jsme již střední školy V Karviné, v Č.Těšíně, Univerzitu v Karviné  i další instituce o pomoc při prodeji. Vy se také zamyslete nad možností pomoci. Do 18. března musíme odeslat objednávku a tedy upřesnit počet objednávaných kytiček.
  • Máme záměr uspořádat výstavku prací členek klubu k 5. jubileu vzniku našeho sdružení. Popřemýšlejte, které výrobky vystavíme. Předpokládáme, že bychom oslovily Nadaci pro Zdravé město a  v rámci některé z jejich výstav na Univerzitě tyto výrobky představily. Více upřesní Bláža ústně. 
  • Nabídka DIA klubu, kterou jsem Vám v minulém Zpravodaji napsala se trochu mění a tak, kdo má zájem, udělejte si opravu. Je však třeba už zájemce nahlásit. Domluvte se se Zuzkou.

                  Hotel Ski Zahrádky 23.6-30.6.2007 cena 4 200,- Sk + 100,- Kč na autobus, jsou ještě                    volná       místa. Je nutné se rozhodnout dnes, jinak poukazy vrátíme DIA klubu.

                  Penzion Šance Frýdlantn/Ostr. Nová Ves 8.7.-15.7. 2007,cena 1 500,-Kč,

                  DUO Horní Bečva 6. 10.-13.10.2007 cena 2 200,-Kč.

      Předseda Dia klubu p.Schmid upozorňuje na možnost  soukromě si zařídit na tel. č. 421         0524764111 lázeňský pobyt v období od 18.11.-20.12.2007 nejméně jeden týden i s     procedurami za 800,- Sk (zhruba 600,-Kč) na den v Tatranských  Matliaroch.

Kultura

Městský dům kultury Karviná uvádí:

26. března 2007 v 19,00 hodin  předvede Divadelní společnost Jana Hrušínského hru Niccola Machiavelliho Mandragora.

3. dubna 2007 v 19,00 hodin Činoherní klub Praha uvede hru od Georgese Feydeau Dámský krejčí.

 

Vlasta

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář